fbpx

In samenwerking met een dermatoloog van een dermatologisch centrum geeft Dreumex antwoord op vragen over huidproblemen en goede handverzorging. 

Welke soort huidklachten komen het meeste voor bij automonteurs?

Er zijn diverse huidklachten die optreden. De belangrijkste klachten zijn uitdroging van de handen, eczeem, hand- en nagelinfecties en leukoderma. Hierbij is sprake van pigmentverlies en krijgen mensen een witte huid. 

Wat zijn de oorzaken van huidklachten bij automonteurs?

Klimatologische omstandigheden (lage of hoge temperatuur of luchtvochtigheid) spelen een belangrijke rol bij diverse huidklachten van monteurs. Als iemand in een vochtige garage zijn werk moet doen, dan kan dit invloed op de conditie van de handen hebben. Daarnaast zie je dat mensen met natte werkzaamheden vaker huidklachten hebben. Mensen die veelvuldig handen wassen en “agressieve” handreinigers gebruiken ook. Deze maken weliswaar de handen grondig schoon, maar kunnen de handen beschadigen en voor klachten zorgen.

De frequentie en duur van het gebruik van de handreiniger spelen daarbij natuurlijk ook een rol. Daarnaast kan aanleg voor het ontwikkelen van eczeem ook een rol spelen. Soms kan een contactallergie ontstaan die ook eczeem kan geven.  

Zijn huidklachten niet gewoon onderdeel van je vak?

Onzin! Lang niet alle mensen met huidklachten roepen medische hulp in. Maar in de meeste gevallen zijn de klachten wel degelijk op te lossen. 

Hoe kun je huidproblemen voorkomen?

Het is belangrijk als je met irriterende stoffen werkt je handen te beschermen met handschoenen. Maar het dragen van handschoenen is bij veel beroepen onmogelijk of niet praktisch. Daarnaast heeft het dragen van handschoenen ook een aantal nadelen. Zo kan de conditie van de huid verslechteren: door zweten neemt de kans op ortho-ergische (uitdrogende en irritatieve) factoren toe, kan er een contactallergie ontstaan met het materiaal van de handschoen, of zelfs een inhalatieallergieën bij het dragen van latex handschoenen. Als je beschermende crème gebruikt zijn handschoenen vaak overbodig.

Voor je start met werken smeer je, je handen in met deze beschermende crème. Dit dient als een extra beschermlaagje om je handen en zorgt ervoor dat je de viezigheid eenvoudig van je handen wast als je klaar bent. Na het werken was je je handen. Gebruik de juiste hoeveelheid zeep en was je handen niet onnodig vaak. Na het wassen gebruik je handcrème om je handen te verzorgen. Doe dit consequent iedere dag en je zult het verschil zien en voelen na een aantal weken. Als je goed voor je handen zorgt voorkomt dit veel problemen. 

Wat kan ik nog meer doen om eczeem tegen te gaan?

Het is belangrijk uw huid met zorg te behandelen. Wassen met water en zeep is niet te vermijden, maar doe het zorgvuldig en gebruik zoveel mogelijk huidvriendelijke zeep. Door veelvuldig contact met water en agressieve stoffen zoals, (af)wasmiddelen, terpentine, wasbenzine etc.) kunnen er scheurtjes ontstaan in de huid. Hierdoor kan het eczeem opspelen. Spoel de handen goed af en dep ze droog, bij voorkeur met een droge schone handdoek. Ook wrijven en krabben kunnen het eczeem verergeren of opnieuw doen ontstaan. Vanwege de jeuk is het vermijden ervan bij handeczeem niet altijd even eenvoudig. Het is verstandig geen ringen te dragen. Hierdoor wordt irritatie vermeden van stoffen die zich onder de ring ophopen. Bovendien kunnen de vingers door het eczeem dikker worden, waardoor ringen gaan knellen en niet meer normaal verwijderd kunnen worden. Bij schraal weer (koud, droog en winderig) kan het eczeem verergeren. Gebruik dus tijdig warme handschoenen en voordat u gaat werken een neutrale beschermende crème. Dit vormt een beschermende laag om uw huid.

Na het werken wast u uw handen en smeert u opnieuw uw handen in met een verzorgende crème. Is er sprake van contactallergie, dan moet u alle contacten met de stof(fen) waarvoor u allergisch bent zoveel mogelijk zien te vermijden. Dit is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarnaast is het belangrijk de eczeem-huid zoveel mogelijk rust te geven. Ook al lijkt het dat de huid er normaal uitziet, in de meeste gevallen is de beschermende functie van de huid nog niet hersteld en duurt de genezing nog maanden. In die periode kan iedere willekeurige prikkel voldoende zijn om het eczeem opnieuw uit te lokken.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.

Hoe groot is het probleem van huidirritaties (contacteczeem) bij werknemers?

Contacteczemen vormen een substantiële portie van het totaal aan beroepsziekten. In Europa hebben zij al jaren vaste plek in de top van beroepsziekten. Contacteczeem is vaak gelokaliseerd aan de handen. Fregert* toonde dit in een onderzoek aan. Hij observeerde dat in een groep van 1752 patiënten met contacteczeem, bij 94% van de vrouwen en 84% van de mannen, sprake was van contacteczeem aan de handen.

Publicaties over contacteczeem melden een grote variëteit aan de frequentie waarmee een bepaalde aandoening in een bepaalde groep aanwezig is. In sommige sectoren van de westerse economie heeft 1 op de 2 medewerkers in enige mate last van handeczeem. Voor contacteczeem zijn de vijf meest gerapporteerde veroorzakers: detergentia (reinigende middelen), water, metalen, voedingsmiddelen en rubber. Deze factoren veroorzaken ongeveer de helft van het aantal contacteczeem cases.


Beroepen / sectoren met het hoogste meldingspercentage contacteczeem zijn:

  • (Auto) monteurs
  • Metaalbewerkers
  • Schoonmakers
  • Kappers
  • Verpleegkundigen
  • Horeca medewerkers
  • Bakkers 

Bron: Nederlands Kenniscentrum ArbeidsDermatosen

end faq

 
Heeft u zelf vragen? Mail deze naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie nodig?

Bedrijfsnaam:
Contactpersoon:
Postcode:
Land:
E-mail:
Telefoon:
Mijn vraag:
/components/com_breezingforms/images/captcha/securimage_show.php
Refresh Captcha

Dreumex Hand Care Plan

Hand Care Plan badge2

Contact

Dreumex B.V.
Dommelstraat 1 - 5347 JK Oss
Postbus 681 - 5340 AR Oss
Nederland
T: +31 412 - 406 506
F: +31 412 - 406 509
E: mail@dreumex.com

Social media

Nieuwsbrief