Desinfectie Spray of Doekjes? De voor-en nadelen op een rijtje

Spuitflessen en reinigingsdoeken (microvezels en papier) zijn al jaren de  populairste desinfecterende oplossing die bedrijven gebruiken. Alhoewel dit systeem voordelen heeft, worden er veel inherente beperkingen geconstateerd. We zetten alle voor- en nadelen op een rij.

1. Desinfectie Spray

Voordeel 1: Prijs

Het is niet raar dat bij veel bedrijven het spray-systeem gestandaardiseerd is. Wanneer je dit systeem vergelijkt met de alternatieven, is de economische impact relatief laag. Dit maakt het voor bedrijven aantrekkelijk aangezien hygiëne niet altijd de hoogste prioriteit heeft.

Beperking 1: Vereist training

We zien vaak dat ongetraind personeel gebruik maakt van dit systeem, met als gevolg dat er onjuiste handelingen verricht worden. Denk aan het incorrect mengen van de chemicaliën, het niet dragen van bescherming tijdens het mengen en het inademen van chemicaliën die in de lucht vrijgelaten worden. Behalve dat ongetraind personeel het risico op ongevallen vergroot,  heeft het ook een negatieve impact op de effectiviteit van het desinfecteren. 

Beperking 2: Verzorging van oppervlakken en apparatuur

Er is een correcte en incorrecte manier om oppervlakte of apparatuur te desinfecteren. Wanneer gebruikers niet hiervoor getraind zijn, kan het herhaaldelijk spuiten van een vloeistof op een oppervlak tot dure reparaties of permanente beschadigingen leiden. Ontsmettingsmiddelen moeten in de regel altijd op een doekje worden gesprayd (of gespoten) en niet direct op een oppervlak. Toch zien we dat dit in de praktijk vaak fout gaat. Een voorbeeld hiervan zijn sportscholen waar sprays en papieren doekjes beschikbaar zijn. De gebruiker spuit direct op dure apparaten en gaat pas daarna met een papieren doekje eroverheen.

Beperking 3: Laat papierresten achter

Wanneer een spuitfles gecombineerd wordt met een papieren doek, laat dit vaak papierresten achter. Dit zal leiden tot extra handelingen aangezien de resten ook weggehaald moeten worden. Tevens kan dit ook negatieve gevolgen hebben voor de werking van het desinfectiemiddel. Wanneer er te vroeg met een andere doek wordt gereinigd,  wordt de effectiviteit van de bacterie- en virus dodende chemicaliën aanzienlijk minder.

Beperking 4: Gevaarlijke chemische stoffen in de lucht

Door het gebruik van een spray komen er gevaarlijke chemische stoffen vrij. Deze stoffen worden door het doekje niet altijd goed opgevangen, waardoor ze in de lucht terecht komen. Teven verhogen deze stoffen het risico op gezondheidsproblemen. Denk aan een wachtkamer van een huisarts of een kinderdagverblijf, waar kwetsbare mensen of kinderen deze lucht inademen.

Conclusie:

Ondanks dat een desinfectiespray in combinatie met een reinigingsdoek populair is en effectief kan zijn, constateren we meerdere beperkingen en risico’s die problematische gevolgen kunnen hebben.  In Amerika zien we dat bedrijven steeds vaker een ‘No Spray’-beleid toepassen. Er is een groeiende behoefte aan een veiliger desinfectie-alternatief. 

2. Desinfectie Doekjes

Sinds het jaar 2000 zien we een autonome groei in de desinfectie wipes-markt. Amerika is de grootste afnemer, maar we zien de vraag in landen zoals Duitsland, Frankrijk, Engeland en de Benelux significant toenemen. Phillip Mango voorspelde in zijn onderzoek “The Future of Cleaning and Disinfecting Wipes to 2020” dat in 2020 de gehele Europese markt ongeveer 700 miljoen omzet zal generen. Wat maakte deze groei mogelijk?

Succesfactor 1: Verhoogde effectiviteit van actieve ingrediënten

In 2017 concludeerde het Amerikaanse instituut voor antimicrobiële resistentie en infectiebeheersing dat doekjes de hoogste ATP reductie tonen op oppervlaktes . Omdat de doekjes al geïmpregneerd zijn met de juiste verhouding actieve ingrediënten,  gaan er minder stoffen verloren en werkt het desinfectiemiddel effectiever.

Succesfactor 2: Veiligheid

Desinfectiedoekjes hebben altijd de juiste verhouding - die onderzocht en getest is door experts. Dit elimineert het risico dat er schadelijke chemische stoffen van de spray vrijkomen en door de gebruiker ingeademd worden.

Succesfactor 3: Gemak

De doekjes en de chemicaliën zitten in één handige verpakking. Pak een doekje, gebruik het en het kan daarna meteen in de prullenbak; geen extra handelingen nodig.

Succesfactor 4: Presentatie

Desinfectie wipes komen vaak met een dispenser die gemakkelijk door het personeel te bedienen is. Behalve dat het voor een professionele uitstraling zorgt, vermindert het ook de spreiding van bacteriën. Bij het gebruik van een desinfectiedoekje die in een dispenser gevestigd is, verminder je de contactmomenten. Dit minimaliseert de verspreiding van bacteriën en virussen.

Risicofactor 1: Milieu

Wanneer desinfectiedoekjes door een toilet worden gedeponeerd, kan dit negatieve gevolgen hebben voor het milieu. In 2016 rapporteerde The Guardian dat in de afgelopen 10 jaar het aantal geconstateerde wipes rondom de kustlijn met 400% is gestegen . Dreumex raadt dan ook sterk aan om de desinfectiedoekjes in een afvalcontainer te deponeren.  

Conclusie:

Desinfectie doekjes zijn dus een moderne desinfectie-oplossing. Ze tonen dezelfde kracht als de spray, maar zonder de bijkomende beperkingen. We raden bedrijven aan om dit systeem te standaardiseren. Het is niet alleen efficiënter, het werkt ook risicoverminderend voor zowel je werknemers als klanten. Desalniettemin moet er rekening mee worden gehouden dat de desinfectiedoekjes correct in de prullenbak gedeponeerd worden. Meer over desinfectie doekjes lees je hier.

Op de hoogte blijven van nieuws, ontwikkelingen & oplossingen?

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

Laat ons u verder helpen

Vraag een offerte aan

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief